Sheng Mai San 生脉散

פורסם לראשונה ב״אורז״, העיתון הישראלי לרפואה סינית, גליון סתיו 2015.

באלפי שנות קיום הרפואה הסינית, נכתבו אינספור מרשמים לצמחי מרפא. רק מעטים מהם משמשים כל רופא במרפאתו. לכל אחד יש פורמולות שהוא אוהב. פורמולות שמתאימות להתמחות שלו, כאלה שהמורה שלו אהב או שהוא פיתח בעצמו, שהוא רואה בעזרתן תוצאות קליניות מרשימות.

במהלך התקופה שבה התמחיתי בסין, ישבתי מספר חודשים אצל קרדיולוגית נפלאה, ד״ר ג׳ו (Zhou). ישנה תרופה סינית בשם 穩心颗粒 Wen Xin Ke Li לטיפול באריתמיה (הפרעות קצב) שמבוססת על מרשם שלה. אבל הייתה פורמולה אחרת שהייתה הבסיס לטיפול שלה בבעיות לב רבות.

פורמולה עתיקה, נראית צנועה ממבט ראשון. צוות קטן התאגד לו בתוכה- שלושה צמחים בלבד. אך לצוות הזה ניתנה משימה אדירה, שחרוטה בשמו: Sheng Mai 生脉: ליצור דופק. אלו הצמחים בפורמולה (המינונים כך במקור):

Ren Shen (ginseng radix) 1.5g

Mai Men Dong (ophiopogonis radix) 1.5g

Wu Wei Zi (schisandrae fructus) 7 seeds

לפני שנצלול לשורשים העתיקים של צוות הצמחים הזה, נתחיל בסקירה קלינית אודות פעילותו בבתי החולים. הקוראים ישפטו האם ניתן לומר, דורות רבים אחרי שהורכב, אם הצוות עומד במשימה שהוטלה עליו.

Sheng Mai San כיום

Sheng Mai San נמצאת בשימוש נרחב בסין המודרנית. היא לוקחת חלק בטיפול במצבים רבים ברפואה מערבית, בעיקר מצבים המערבים את הלב ו/או הריאות, ביניהם מחלת לב כלילית, אריתמיה, אי ספיקת לב, וברונכיטיס. היא משמשת לטיפול גם אחרי התקפי לב, ויעילה במיוחד בטיפול בפלפיטציות עם תחושת מועקה בחזה, קוצר נשימה, והזעה. היא ניתנת בנוזל, אבקה, או ב-I.V (עירוי תוך ורידי) בבתי חולים.

תמצית Shengmai לשימוש ב-I.V (בסינית: 生脉注射液) פותחה לפני כ-40 שנה, במקור לטיפול חירום באוטם שריר הלב וסוגים שונים של שוק (הלם, כשיש ירידה חדה בלחץ הדם). במחקרים נראה שהתרכיב משפר את תפוקת החדר השמאלי (ממנו זורם הדם לפריפריה במחזור הדם הגדול), במקרים של מחלת לב כלילית. אחר כך הורחב השימוש גם למצבי אי ספיקת לב ואריתמיה.

עוד אפקטים רשומים של התרכיב: שיפור מיקרו-סירקולציה, הפחתת קרישיות, הגברת זרימת הדם בעורקים הכליליים, הגברת תפוקת הלב, איזון לחץ הדם: הורדה במקרים של יל״ד, העלאה במקרים של שוק. התרכיב משמש גם כטיפול אדג׳וונטי (מסייע) לחולי סרטן שעוברים כימותרפיה.

לעיתים מכינים את התמצית ללא Wu Wei Zi, והתרכיב לזריקה נקרא בשם Shen Mai 参麦 (ולא Sheng Mai 生脉) על שם שני הצמחים שמרכיבים אותו: Ren Shen ו-Mai Dong. גם התרכיב הזה משמש לטיפול בשוק, וגם במחלת לב כלילית, מיוקרדיטיס (דלקת שריר הלב) ויראלית, קור פולמונלה (לב ריאתי- אי ספיקת לב ימנית), נויטרופניה, ולשיפור תפקוד מערכת החיסון בחולי סרטן.

חשוב לשים לב: בהגדרות התרכיבים האלה מצויה תמיד האטיולוגיה הסינית: חולשת Qi ו-Yin. גם כשיוצרים מצמחי מרפא סיניים תרופות שמטפלות במצבים מערביים, הרגישות לאבחנה הסינית נשמרת.

אך מהי האבחנה הסינית? לשם מה נוצרה הפורמולה?

היכן הכל התחיל

מחבר הפורמולה, Zhang Yuansu, התכוון לטפל בעזרתה בחוסר Yuan Qi בריאות, כתוצאה מחום שייבש את הנוזלים בריאות- ופגע כך גם ב-Yin. שמה של הפורמולה מתייחס לסימפטום מרכזי במצב זה: הדופק חלש מאוד ודק- אין לו מספיק כוח ונפח, כתוצאה מחולשת Qi ו-Yin (בהתאמה).

האינדיקציות המקוריות של הפורמולה כוללות שיעול כרוני עם כיח מועט וקשה להוצאה, קוצר נשימה, הזעה ספונטנית, יובש בפה ובגרון, לשון חיוורת-אדומה עם חיפוי יבש ודק, ודופק חסר ומהיר או חסר ודק.

מצב זה שתיאר מחבר הפורמולה יכול להופיע בשלב שאחרי מחלה מכלה. החום וההזעה התישו את המטופל, וגרמו לו לחוסר Qi ו-Yin. הפורמולה תחזק את ה-Qi, תיצור נוזלים, תשמר את ה-Yin ותפסיק את ההזעה.

שחפת היא דוגמא קלאסית למחלה מכלה שמערבת את הריאות, אך גם כשלא הייתה מחלה מכלה קלאסית והמטופל סבל משיעולים מתמשכים ומתישים- הפורמולה תוכל לחזק את הריאות ולשפר את מצבו.

יש מחלות מכלות אחרות שלא מערבות את הריאות, ועל כן המטופל אינו סובל משיעול. במצבים האלה עדיין יוכלו להיות קוצר נשימה, תשישות והזעה. הפורמולה תיטיב לטפל גם במצבים כאלה, כאשר הם נובעים מחוסר Qi ו-Yin.

מהריאות אל הלב

מפשט הדברים, נראה שרוח המרשם מנשבת בעיקר בכיוון הריאות, ופחות בכיוון הלב. אם כן, כיצד הגיעה הפורמולה למחוזות הקרדיולוגיים המובהקים בהם היא כה נפוצה כיום?

כדי להגיע לתשובה, חשוב להביא דברים על דיוקם בהקשר לאותם מחוזות קרדיולוגיים. אנו נוטים לחבר ביתר קלות בין האבחנה המערבית של בעיה קרדיאלית לאבחנה הסינית של תקיעות דם, לעיתים במחיר של פספוס דפוסים פתולוגיים דומיננטיים יותר שקיימים במטופל.

אכן, הלב שולט בדם ובכלי הדם. בעיה בתפקודו תגרור בסבירות גבוהה מידה מסוימת של תקיעות דם, באזור החזה או בפריפריה, ויש להתייחס אליה בטיפול. אך לא כל בעיה קרדיאלית בכל שלב מתבטאת בכאב או לחץ בחזה. במטופלים רבים, הבעיה הקרדיאלית תתבטא בסימפטומים כמו קוצר נשימה, תשישות והזעה, שמצביעים על דפוסים פתולוגיים אחרים ברפואה הסינית, וההתייחסות אליהם חיונית להצלחת הטיפול.

Sheng Mai San חרטה על דגלה את הטיפול בדפוס פתולוגי שנפוץ בבעיות קרדיאליות רבות: חוסר Qi ו-Yin, שיכול להתבטא בקוצר נשימה, תשישות והזעה.

ומעבר לכך, למרות שמחבר הפורמולה לא התייחס ללב בפירוט האינדיקציות למרשם, אי אפשר להתעלם מהשם שהוא נתן לה. השם מצהיר יותר מכל על המטרה העליונה שהוא שם לצוות הצמחים המצומצם שבחר: ליצור דופק. והדופק הוא, לפני הכל, התבטאות של הלב.

ועוד עובדה אחת: שלושת הצמחים בפורמולה נכנסים ללב.

ליצור דופק בלי להניע דם

Ren Shen ginseng radix הוא הצמח בה״א הידיעה לחיזוק Qi האדמה והריאות, ונכנס גם ללב. הוא הצמח היחיד במטריה מדיקה הסינית שיכול לחזק בעוצמה את ה-Yuan Qi, ולהרים ממצבי קריסה. הטיפול במצבי שוק מתבסס במידה רבה על יכולותיו.

Mai Dong ophiopogonis radix הוא הצמח שעל כתפיו הופקדה משימת הזנת ה-Yin. הוא מזין ומלחלח את הריאות והקיבה, ומטהר חום מהלב. ב-Shen Nong Ben Cao Jing נאמר בין השאר שהוא מטפל ב-Qi קשור בלב ובבטן, חולשת תעלות (או דופק- הסימניה זהה 脉) עייפות, וקוצר נשימה. הסימפטומים האלה, כאמור,  מתאימים בדיוק לתמונה הקלינית המתאימה לטיפול בפורמולה, ומשותפים להרבה חולי לב.

Wu Wei Zi schisandrae fructus הוא הסופח בפורמולה, שתפקידו לעצור דליפות ולייצב את ה-Qi. הוא סופח את Qi הריאות לטיפול בשיעול ובהזעה, ונכנס גם ללב, לייצוב ה-Ht Qi. פעילות זו מעצימה את פעילות החיזוק וההזנה של הצמחים האחרים בפורמולה.

מודיפיקציות לפורמולה הבסיסית

כאשר הפורמולה משמשת לטיפול במצבים אקוטיים אין תחליף ל-Ren Shen. אבל בהרבה מהמצבים שאנו פוגשים בקליניקה, ניתן ורצוי לעשות מודיפיקציות. Ren Shen יכול להיות חם מדי עבור הרבה מטופלים, במיוחד כשמעורב חום או חוסר Yin משמעותי.

בטיפול בבעיות קרדיולוגיות, אני מעדיפה להחליף אותו ברוב המקרים ב-Tai Zi Shen או Dang Shen. במצבים של חוסר Yin וחום ריק משמעותי יותר, Xi Yang Shen panacis quinquefolii radix הוא הצמח המועדף.

לסיכום

Sheng Mai San היא פורמולה עתיקה שעלתה לגדולה ברפואה הסינית המודרנית. התהליך שעבר עליה יכול ללמדנו שוב מה רב כוחה של אבחנה סינית כאשר היא מדויקת. הפורמולה נוצרה לטיפול במצב שהאבחנה הקונבנציונלית שלו קשורה לריאות, אך השימושים הקליניים שלה התרחבו למקומות שהאבחנה הקונבנציונלית שלהם קשורה מאוד ללב. ההתבטאות הקלינית נשארה דומה, ולכן גם האבחנה הסינית, והיעילות הטיפולית. בסופו של יום, דווקא ההיאחזות בדרך האבחנה הסינית היא זו שאפשרה לפורמולה לפרוץ למחוזות חדשים ברפואה הקונבנציונלית המתפתחת.

0 תגובות

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.