קסם הקינמון- Rou Gui

 פורסם לראשונה ב"אורז", העיתון הישראלי לרפואה סינית

"מזין את התמצית-הרוח [essence spirit- Jing Shen], וגורם לגוון הפנים להפוך הרמוני… שימוש לאורך זמן…יהפוך את גוון הפנים לבוהק ופורח, כך שלעולם ייראה מקסים כמו פני הילד…".

המשפט הזה נלקח מתוך ה-神农本草经) Shen Nong Ben Cao Jing), שם נכתב על צמח נגיש ומוכר לכולנו: Cinnamomi Cortex) Ròu Guì), הקינמון. ההזנה של ה-Jing Shen שמתוארת בו מצביעה על כך שלצמח הזה, שנראה תמים ויומיומי למדי, יש זרועות ארוכות שמגיעות אל העמוקים שבאוצרותינו. אז מה הסוד של Ròu Guì? איך הוא פועל?

את תכונותיו מכיר כל מי שפוגש אותו בכוס התה שלו- הוא מתוק, חריף וחמים מאוד. במטריה מדיקה הסינית הוא מסווג לקטגוריית "מחממי פנים ומסלקי קור". המתיקות שלו מחזקת, החריפות שלו מפזרת, והחמימות שלו פותחת בחוזקה חסימה של קור. הוא נכנס לתעלות ה-Heart, Spleen, Liver, Kidney, ומערכות היחסים בין האיברים והתעלות הללו הן שמגדירות את תחומי הפעולה שלו.

Ròu Guì הוא דחוס ומוריד מטה בטבעו. לכן, הוא נוטה לרדת אל המחמם התחתון, ושם לחמם ולעזור ל-Yang Qi של הכליות, שנקרא גם ה-"Ming Men Zhi Huo"- או האש של שער החיים. הוא מטפל בקור וחולשה בגב התחתון, קור בקצוות, והשתנת לילה.

הקינמון הוא מרכיב חשוב בפורמולה העתיקה, העיקרית לחיזוק Qi הכליות- הלא היא Jin Gui Shen Qi Wan. הפורמולה מכילה שני צמחים שיחזקו את אספקט ה-Yang של הכליות: Fù Zǐ ו-Guì Zhī (ענפיף הקינמון, Cinnamomi Ramulus), במינון נמוך של 3 גרם כל אחד.

אך כיום במדינת ישראל- הצמח Fù Zǐ אינו מאושר לשימוש, בגלל רעילותו הרבה. לרוב, הצמח בו נשתמש במקום ב-Fù Zǐ לצורך חימום הכליות, אחיו לקבוצת מחממי הפנים, הוא Ròu Guì. אך הצמח Fù Zǐ חם וחזק הרבה יותר מ-Ròu Guì, ובהיעדרו ייתכן שיהיה צורך להעלות את המינון של Ròu Guì עד ל-9 גרם (בהתאם למצבו של המטופל). מכאן שנכון לעכשיו, הצמח היחיד בו תלויה הפורמולה הנ"ל לצורך חימום וחיזוק Yang הכליות (בלא מודיפיקציות נוספות) הוא הקינמון, על שני חלקיו הנפוצים בשימוש ברפואה הסינית, Guì Zhī ו-Ròu Guì.

כעת, נפתח סוגריים וניזכר בהבדלים בין שניהם: Ròu Guì ו-Guì Zhī מגיעים שניהם מאותו עץ, אך Ròu Guì הוא קליפת הגזע, בעוד Guì Zhī הוא הענפיף. שניהם מחממים את ה-Ying Qi והדם, עוזרים לטרנספורמציה של ה-Qi, ומפזרים קור ותקיעות. אך Ròu Guì חזק יותר בחימום פנים, ומכיוון שהוא מגיע מהחלקים התחתונים של העץ,  הוא מחזק את ה-Kid Yang וה-Ming Men. לעומתו, Guì Zhī מגיע מהחלקים העליונים והחיצוניים יותר של העץ, ולכן הוא נע בעיקר למעלה ומשחרר קור מהחיצון בצורה חזקה יותר. בנוסף, מכיוון שהוא ענפיף (החלק בצמח שמקביל לגפיים באדם)- הוא מחמם ופותח את התעלות, ויעיל לטיפול ב-Bi Syndrome, בעיקר בגפיים העליונות- כתפיים, מרפקים וכו'.

Ròu Guì גם מחמם את ה-Heart Yang, ועל ידי חריפותו מעודד את תנועת הדם בתעלות- ולכן מטפל בכאב בחזה שנוצר מקור. משום כך, ניתן לשקול את השימוש בו במצבים של דופק איטי. כשמשתמשים בו למטרות אלה, הצורה המועדפת לשימוש היא Ròu] Guì Xīn], לב הקינמון. זהו החלק הפנימי של קליפת עץ הקינמון, שנותרת כאשר מגלפים את החלק החיצוני, הגס יותר. החלק הזה של הצמח לא מאוד מייבש ומתאים לחיזוק ה-Yang של הלב. הוא מתאים גם לחיזוק הקשר בין הכליות ללב, ועל כך בהמשך.

Ròu Guì מחמם את הטחול כשיש חוסר Yang שלו, ומופיעים חוסר תיאבון ויציאות רכות עם מזון בלתי מעוכל. לפי מחקרים מודרניים, השמנים הנדיפים ב-Ròu Guì הם סטימולנטים עדינים, ומעוררים במתינות את פעילות מערכת העיכול. הם מגבירים את הפרשת הריר והחומצה הגסטרית, סופחים הצטברות גזים, מפחיתים את התכווצויות השריר החלק בדופן מערכת העיכול, וכך מפחיתים את תנועתיות הקיבה והמעיים ומרגיעים כאבים מכווצים.

הצמח נכנס לאספקט הדם של הכבד, וגם כאן, בעזרת חריפותו-יסייע לפיזור תקיעות דם. כך הוא יכול לפתוח את המחזור במצבי אמנוראה, להפחית דיסמנוראה מקור ולעזור "לשבור" מאסות (מקובעות או נעות) בבטן. ניתן לראות את התפקוד הזה מופיע גם מהצד המערבי- Ròu Guì גורם לואזודילציה, כלומר- גורם להרחבה של כלי הדם, במרכז ובפריפריה, וכך תורם לסירקולציה של הדם.

בגלל הקשר בין הכבד והכליות לרמת הגידים והעצמות, הצמח יוכל לטפל גם ב-Bi Syndrome כתוצאה מקור ולחות, ולטפל בכאבי מפרקים בכל הגוף. השימוש הזה הוזכר עוד באחד מספרי היסוד הקלאסיים של הרפואה הסינית, ה-Ling Shu, שם הומלץ להשרות את Ròu Guì עם Zanthoxyli Pericarpium) Hua Jiao), ו-Zingiberis Rhizoma) Gan Jiang)  ביין, ולאחר מכן להשרות תחבושות באותו היין ולעטוף בעזרתן איזורים כואבים, תוך חימום המקום.

הובלת האש למקור

תפקוד ייחודי ל-Ròu Guì, הוא הובלת האש למקורה. הוא מתייחס למצב של חום מדומה למעלה, שמתבטא בפנים אדומות, נשימה רדודה, זיעה שומנית- וקור אמיתי למטה שמתבטא בכפות הרגליים ובברכיים. הדופק גדול אך חלש וחסר שורש- חלש בעומק. זהו מצב מיוחד של חולשת Kidney Yang קיצונית, שבו ה-Yang כמעט נפרד מהגוף, ויש סכנה של עזיבה שלו. הוא עולה לכיוון הטבעי שלו, למעלה, לשמים, וקרוב להשאיר את ה-Yin, החומר, חסר חיים. Ròu Guì הוא הצמח שמסוגל לכוון את האש בחזרה למקורה- לכליות, ולעודד את ספיגת ה-Qi בהן.

ניתן להשתמש בו גם במצבים אחרים של חום למעלה וקור למטה- עם יובש בפה, כאב גרון, וכאב שיניים (שמחמיר בלילה ומקרין לחניכיים), יחד עם כאב גב תחתון, קור ברגליים ושלשול. למטרה הזו, 1-2.5 גרם הוא מינון מספיק.

יש לשים לב שהתופעות המופיעות למעלה- כגון היובש בפה והאודם בפנים- מיוחסות גם למצב של חום שעלה למעלה כתוצאה מחוסר Yin. זהו מצב נפוץ הרבה יותר מאשר המצב המתואר כאן, אך Ròu Guì אינו הצמח המתאים לטיפול בו. החריפות והחום שלו עלולים להחמיר את היובש והחום, וכך להחמיר את המצב. במילים אחרות, Ròu Guì אינו מתאים בכל מצב של חום למעלה, ויש לשקול בכובד ראש את השימוש בו, תוך התייחסות לתמונה הקלינית השלמה.

החיפוש אחר ההסבר לתופעה המסתורית והמיוחדת הזו, של האש שעולה מעלה ויש להחזירה לכליות, קורא להיזכר באחד הצירים המהותיים בגופנו, הציר בין האש למים, בין הכליות ללב.

פורמולה אחת דרכה ניתן להיזכר בציר הזה, נקראת Grand Communication Pill- Jiāo Tài Wán. הפורמולה מורכבת משני צמחים בלבד- Ròu Guì במינון 1.5 גרם, ו-Huáng Lián במינון של 15 גרם. על הפורמולה נאמר כי היא מחדשת את הקשר בין הלב לכליות, ולכך מתייחס שמה- "הגלולה למפגש הגדול/החשוב". היא מטפלת בעצבנות, חוסר מנוחה, פלפיטציות חמורות ומתמשכות, קור בגפיים התחתונות, אינסומניה עם קושי רב בהירדמות וחלומות רבים כתוצאה מדיסהרמוניה בין הלב לכליות. הפורמולה משמשת למצבים בהם ה-Kidney Yang אינו מצליח לספק את הבסיס הנכון ל-Heart Yang. היא משתמשת ב-Huáng Lián כדי לטהר את האש מהלב ולשלוט ב-Heart Yang שעלה למעלה, ונעזרת ב-Ròu Guì כדי להחזיר את האש שבלב בחזרה לכליות.

הלב מקושר לאלמנט האש, ל-Yang, לתנועה. הכליות מקושרות לאלמנט המים, ל-Yin, לדממה. אש הקיסר, שהיא האש הפיזיולוגית של הלב, יורדת מטה כדי לחמם ולתמוך ב-Kidney Yang. המים של הכליות, שהם ה-Yin האמיתי, עולים מעלה כדי לקרר, להזין ולתמוך ב-Heart Yin. הסימביוזה הזו היא המקור לאיזון בין ה-Yin ל-Yang בגוף, בין האש למים.

המצב בו מטפלת הפורמולה נובע מחולשת Kidney Yang, שמביאה להצטברות הנוזלים והיתקעותם, מה שאינו מאפשר להם לנוע באופן פיזיולוגי למעלה להזנת ה-Heart Yin. כאשר חסרים נוזלים במחמם העליון, אין שליטה באש של הלב, ולכן היא עולה ומשתלהבת כלפי מעלה. זוהי הפתופיזיולוגיה לשילוב הלא-שגרתי בין Huáng Lián, מר וקר, לבין Ròu Guì, מתוק, חריף וחם.

בספר Xi Xue Zhong Zhong Can Xi Lu, מסביר Zhang Xi Chun את הבסיס להשפעות התרפואטיות של הצמח:

"מכיוון שהקליפה מגיעה מהחלק התחתון של העץ, הטבע של Ròu Guì יורד למטה לחמם את ה-Dan Tian, לחזק את ה-Yang המקורי, ולחזק את אש השר (ministerial fire). צבעו הוא סגול-ארגמן, ולכן הוא מצוין לחיזוק אש הקיסר (sovereign fire) ולפתיחת כלי הדם". ואכן, ידוע כי הצבע הסגול מיוחס לאש הקיסר, ולדם של הלב.

מפסקה זו ניתן ללמוד שצבעו של Ròu Guì מצביע על יכולתו לחזק את אש הקיסר של הלב, ומקום איסופו בתחתית העץ משפיע על איזור המטרה שלו בגוף- המחמם התחתון. יכולתו של Ròu Guì לחזק את אש השר מיוחסת גם היא ליכולתו לרדת אל המחמם התחתון. זאת משום שהכליות בעצמן, למרות שהן מקושרות למים (שהינם Yin במהותם), הן מקור ה-Yin וה-Yang בגוף. ה-Ming Men הוא הביטוי של ה-Yang בכליות, והוא נקרא אש השר בפי רופאים רבים לאורך הדורות.

מנקודת המבט של חמשת האלמנטים, אש השר מיוחסת לאיברים- ה-Pericardium וה-Triple Warmer. ואכן, במקורות עתיקים נכתב כי מקורה של אש הפריקרדיום הוא במחמם התחתון, ולמחמם המשולש מיוחס תפקוד הפצת ה-Yuan Qi, שמקורו באש ה-Ming Men. גם באבחנת הדופק, עמדת ה-Chi) Kidney Yang בצד ימין)- היא גם עמדת הפריקרדיום והמחמם המשולש.

Ròu Guì מחבר בתפקודיו את כל אלה. הוא נוגע בציר היצירה ממש, ובדרכי פעולה מיוחדות מסוגל לחמם ולחזק את אש הקיסר, את הלב, וגם את אש השר, או ה-Ming Men, ה-Kidney Yang. הלב מאכסן את ה-Shen, והכליות מאכסנות את ה-Jing. מכאן ניתן להבין את שנאמר עליו ב-Shen Nong: "מזין את התמצית והרוח", את ה-Jing וה-Shen.

קונטרה-אינדיקציות ואזהרות

  • Ròu Guì עשוי להוריד את רמות הגלוקוז בדם בחולי סוכרת מסוג 2, אך המחקרים בנושא אינם חד משמעיים. עם זאת, יש להיזהר בנטילת תמציות קינמון במטופלים הנוטלים תרופות להורדת רמת הגלוקוז בדם.
  • בקינמון מצוי החומר הפעיל Coumarin, ועל כן, מבחינה תיאורטית, הוא עלול ליצור אינטראקציה עם תרופות מדללות דם כגון קומדין (warfarin).
  • הצמח הציג פעילות אסטרוגנית in vitro, ולכן יש להיזהר בשימוש בו במטופלים עם מחלות הרגישות לשינויים הורמונאליים.
  • אין בנמצא ידע מספק להערכת תועלת/נזק של הצמח בשימוש בהריון או בהנקה, ולכן אין להשתמש בו במצבים אלה.
  • Ròu Guì נסתר ע"י המינרל Chi Shi Zhi (hallositum rubrum).
  • מינון יתר של Ròu Guì (18 גרם ומעלה ליום) עלול ליצור הפרעות למערכת העיכול ולדרכי השתן. המינון התקין הוא בין 2-5 גרם. במקרים חמורים יותר, ניתן להגיע עד מינון של 9-15 גרם.

מקורות:

  • Bensky D, Clavey S, Stoger E (2004) Chinese Herbal Medicine: Materia Medica, 3rd Edition. Eastland Press, Seattle, WA.
  • Scheid V, Bensky D, Ellis A, Barolet R (2009) Chinese Herbal Medicine: Formulas & Strategies, 2nd Edition. Eastland Press, Seattle, WA.
  • Chen J.K., Chen T.T (2004) Chinese Medical Herbology & Pharmacology. Art of Medicine Press, City of Industry, CA.
  • W.H.O (1999) WHO Monographs on Selected Medicinal Plants: Volume 1. World Health Organization Press, Geneva.
  • Jiao S D, Mitchell C (2003) Ten Lectures on the Use of Medicinals from the Personal Experience of Jiao Shu-De. Paradigm Publications, Taos NM.
  • Maciocia G (2005) The Foundations of Chinese Medicine, 2nd edition. Elsevier Churchill Livingstone.
  • Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (Nov. 2009) www.mskcc.org/mskcc/html/84132.cfm#References
מתחת לפוסט ליווי קליני

רוצה לקבל את המדריך המהיר לכתיבת פורמולה?

צריך רק למלא את שמך וכתובת המייל שלך כאן למטה. המדריך יגיע אליך ישירות למייל, ואחריו עוד דברים טובים שיעזרו לך להיכנס למועדון של אלה שבאמת יודעים צמחים.  *המדריך מיועד למטפלות.ים שעברו הכשרה לפי דרישות האיגוד לרפואה סינית


0 תגובות

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.