דחיפה אל החופש- 柴胡) Chai Hu)

בספר 神农本草经) Shen Nong Ben Cao Jing), מספרי היסוד של רפואת הצמחים הסינית, נכתב כך:

"柴胡) Chai Hu) הוא מר וניטרלי. הוא מטפל בעיקר ב-Qi קשור בלב, בבטן, במעיים ובקיבה, בהצטברויות מזון ומשקה, בקור וחום, וב-Qi פתוגני (Evil Qi). הוא משרש את הישן והרקוב כדי להביא קדימה את החדש"[i].

Chai Hu (שם פרמקולוגי: Bupleuri radix) הוא צמח שגדל במקור בצפון סין, באזור יבש ומדברי. הוא היה משמש את המקומיים להבערת מדורות, בנוסף לשימוש בו כצמח מרפא. ניתן ללמוד מכך על תכונתו המייבשת, ומכאן דווקא על קונטרה אינדיקציה חשובה שלו- מצב Yin Xu.

Chai Hu נכנס לתעלות הכבד, כיס המרה, הפריקרדיום והתלת-מחמם, המרכיבות את שכבות ה-Shao Yang וה-Jue Yin. הוא מר, חריף, קריר וקל משקל, כך שהוא מעלה ומפזר לשחרור החיצון וטיהור חום. יכולתו לעלות, יחד עם  תכונת החריפות המפזרת שלו- משיבה את התנועה התקינה של Qi הכבד.

ייתכן שחלקכם שם לב לטמפרטורה השונה של הצמח המוזכרת במקורות הנ"ל, ואכן טקסטים קלאסיים ומודרניים כאחד נחלקו בשאלת הטמפרטורה של הצמח. זאת משום שב-Shen Nong נאמר שהצמח הוא ניטרלי, ולעומת זאת, ב-伤寒论) Shang Han Lun), ספר יסוד חשוב נוסף מתקופה מאוחרת מעט יותר, רוב התפקודים שיוחסו לצמח כללו טיפול בחום. כיום, הדילמה בעינה עומדת, ויש ספרים המיישבים אותה ואומרים ש-Chai Hu הוא "ניטרלי ומעט קריר"[ii].

הנעת Liver Qi

Chai Hu הוא צמח Yang, תנועתי ודינאמי, וטעמו חריף. מכאן נובעת יכולתו להניע ו'לדחוף' את Qi הכבד, והוא ידוע כאחד הצמחים העיקריים להנעת תקיעות Liver Qi. מצב הכבד המתאים לטיפול בצמח הוא מצב עודף, ובדופק הכבד נחפש מיתריות ומלאות, במיוחד בדם וב-Yin. זאת משום שכאמור לעיל, Chai Hu עלול לפגוע ב-Yin, ולכן אף להחמיר מצב של סטגנציה כתוצאה מחוסר Yin משמעותי.

עם זאת, בעזרת שילוב מפורסם עם הצמח Bai Shao, מתאים Chai Hu לפורמולות המטפלות גם במצב עודף על רקע חוסר, למשל (אך עדיין לא למצבי חוסר Yin דומיננטי). Bai Shao, צמח Yin חמוץ וקריר, מזין ומרכך את הכבד (בסינית: Rou Gan), ומאזן את פעולתו ה-Yang, החריפה והמפזרת של Chai Hu. יחד, הם מהווים שילוב מנצח שמרגיע, מניע, ומקרר בעדינות את הכבד בלי לגרום לפגיעה והחלשה. משום כך, הם מופיעים יחד בפורמולות רבות שעוסקות בתקיעות Qi הכבד כגון Chai Hu Shu Gan San, Xiao Yao San, ו-Si Ni San.

מבחינה רגשית, Chai Hu יכול לעזור לאדם להשתחרר מהיאחזות בעבר, כדי לאפשר לו לנוע קדימה. הוא יוכל לשחרר את הצורך "להיות צודק" לגבי עוול שנעשה בעבר, ולהחזיר את הפוקוס להליכה קדימה, אל העתיד המתחדש[iii]. רעיון זה נרמז גם ב-Shen Nong- "הוא משרש את הישן והרקוב כדי להביא קדימה את החדש".

השילוב עם Bai Shao ירכך ויניע את הנוקשות, ויחזיר לאלמנט העץ את הגמישות, הגדילה והתנועה החופשית לכל הכיוונים האפשריים. הוא יאפשר לאדם לבחור לוותר על הכעס, ומתוך כך גם לגדול ולהזין את האש- דרך הכניסה לתעלות ה-Pericardium, Triple Warmer. השילוב הזה מופיע, כאמור, גם בפורמולה Xiao Yao San, או באנגלית "iv] "Rambling Powder]. שמה של הפורמולה מביע את אותו רעיון, ע"י ציור תמונה של שיטוט קליל וחופשי מתקיעות[v].

סינדרום Shao Yang

יכולת ההנעה ושחרור התקיעות של Chai Hu מגוייסת לתפקוד נוסף: פתירת תקיעות פתוגן בשכבת ה-Shao Yang, מצב מורכב המאופיין בתקיעות, חום ולחות, בו הפתוגן לכוד בין החיצון לפנים הגוף ("חצי בפנים וחצי בחוץ"). הסימנים והסימפטומים יהיו חיצוניים ופנימיים גם יחד- חום וצמרמורות לסירוגין, מלאות ונפיחות בחזה ובהיפוכונדריום, טעם מר בפה, גרון יבש, חוסר תיאבון, בחילה, סחרחורות, עצבנות ודופק מיתרי.

Chai Hu לוקח פיקוד על האיזורים הפריפריים של ה-Shao Yang, וטבעו מאפשר לו להניע תקיעות Qi ולדחוק את הפתוגן הנמצא שם אל החיצון- שכבת ה-Tai Yang- שם הוא יתפזר. אליו מצטרף, בשילוב ידוע נוסף, הצמח Huang Qin, לטיפול באיזורים העמוקים יותר של ה-Shao Yang וסילוק של חום ולחות מהם. בנוסף, שומר Huang Qin מפני חדירה עמוקה יותר של הפתוגן אל שכבת ה-Yang Ming. שילוב זה, המהווה עמוד תווך באסטרטגיה הקלינית של הירמון (He Fa), מופיע בפורמולה הקלאסית מתוך ה-Shang Han Lun: Xiao Chai Hu Tang.

מבחינה רגשית, ניתן להסתכל על מצב זה כעל מצב של קונפליקט פנימי, המופיע כאשר פגיעה חיצונית שהתרחשה נמצאת על גבול המעבר לפגיעה פנימית[vi].

מצב של רוח-קור שנכנסת לשכבת ה-Tai Yang יכול להצביע על פגיעה רגשית שהתרחשה בסמוך להופעתו. בשלב זה, ה-Wei Qi מתחיל לנהל מאבק עם אותו פתוגן, אותה פגיעה שמאיימת לחדור פנימה ולשבש את מכניזם ה-Qi בגוף ובנפש. במצב בו ה-Wei Qi חזק דיו, הפתוגן והפגיעה יסולקו החוצה, והסדר הפנימי ישוב של כנו.

לעומת זאת, אם קיימת חולשת Wei Qi, מנגנון ההגנה של הגוף פגוע, הפגיעה תחדור עמוק יותר, אל שכבת ה-Shao Yang. בשכבה זו, שכאמור נמצאת בין החוץ לפנים, מתבטא הקונפליקט הפנימי בין מתן אפשרות לפגיעה החיצונית להשפיע על הפנימיות, לבין סילוקה החוצה. התופעות הכוללות סימפטומים פנימיים וחיצוניים ומשתנות ללא הרף, מבטאות את הקונפליקט הזה.

כדי להבין לעומק את תפקיד שכבת ה-Shao Yang במצב זה, כדאי לשים לב לתפקידי האיברים המרכיבים אותה- כיס המרה (ה-Gb), והתלת-מחמם (ה-Tw).

כיס המרה הוא האיבר האחראי על קבלת ההחלטות והשיפוט. בכל רגע אנו מקבלים גירויים פנימיים-הנובעים מתוכנו, או חיצוניים-מהאנשים בסביבתנו, וכיס המרה מאפשר לנו להעריך מה משמעות הדברים, ולהחליט איך להגיב בהתאם[vii].

Ye Gui אמר על Chai Hu ועל ה-Gb כך:

"ל-Zang ול-Fu יחד יש 12 תעלות. כל אחד-עשר האיברים מסתמכים על כיס המרה לקבלת החלטות. Chai Hu יכול להעלות ולשחרר את Qi כיס המרה"[viii].

ה-Tw, התלת-מחמם, שייך לאלמנט האש, והוא האיבר האחראי בין השאר על ויסות טמפרטורה בפנים, אך גם כלפי חוץ; הוא האחראי על התאמה וויסות של החום הפנימי כאשר התנאים משתנים, והוא עושה זאת גם ברמה הנפשית. ברמה זו, תפקידו לאזן את רמת החמימות שאנו מקרינים החוצה, כדי להגן על עצמנו. ה-Pericardium, מגן הלב, נותן לנו את הביטחון להיפתח כלפי חוץ למערכות יחסים, וה-Tw מאפשר לנו להגיע לאיזון עם ה'טמפרטורה' האמוציונלית בחוץ[ix]. החום והצמרמורות לסירוגין שמופיעים בסינדרום Shao Yang יכולים להצביע על פגיעה בתפקוד הזה שלו.

הרמת Yang Qi

עוד תפקיד שיוחס ל-Chai Hu הוא הרמת Yang Qi. ניתן לומר כי ייחוס תפקיד זה קשור להופעתו בפורמולה הקלאסית Bu Zhong Yi Qi Tang, המטפלת במצבי צניחת Yang הנובעת מחולשת Spleen Qi. המינון של Chai Hu בפורמולה קטן יחסית, וניתן לומר כי הוא מפנה את הדרך מתקיעויות שונות ועוזר להחליק את תנועת ה-Yang Qi למעלה.

הפורמולה הנ"ל יכולה לטפל במצבים פוסט-ויראליים כמו CFS (תסמונת התשישות הכרונית- Chronic Fatigue Syndrome) ופיברומיאלגיה. במצב כזה יבצע Chai Hu תפקיד כפול: מעבר להחלקת דרכו של ה-Yang Qi למעלה, הוא גם יפתח את שכבת ה-Tai Yang החיצונית כדי לאפשר לוירוס, לפתוגן הכלוא, להשתחרר החוצה, ברגע ש-Qi המטופל ייאגר בכמות מספיקה כדי לעשות זאת. עם זאת, יש לסייג ולומר כי הפורמולה הנ"ל תתאים אך ורק למצבים פוסט-ויראליים המתבטאים בחולשה וצניחה של Spleen Qi, ויש לבצע אבחנה מבדלת מדוייקת בכל מקרה לגופו.

יש שאומרים שכל אחד מהתפקודים השונים של הצמח משופעל במתן של מינון אחר; כמות רבה (כ-10-12 ג') תשפעל את פתירת הפתוגן ב-Shao Yang, כמות בינונית (כ-8 ג') תשפעל את הנעת Qi הכבד, וכמות קטנה (כ-3 ג') תשפעל את הרמת ה-Yang Qi. מבחינה פרקטית, לעומת זאת, נפוץ השימוש במינון של כ-10 ג' לשני התפקודים הראשונים, וכ-3 ג' לתפקוד השלישי, בפורמולה Bu Zhong Yi Qi Tang.

אפקטים פרמקולוגיים עיקריים[x]

מחקרים מעבדתיים in-vivo שונים שהתבצעו, הצביעו על פעילות אנטי-פירטית (מורידה חום) של מרתח שהוכן מהצמח, ושל חומרים פעילים בצמח (saikosaponins). במחקר קליני שנערך לגבי 143 חולים בשפעת או צינון, נצפתה ירידת חום תוך 24 שעות מלקיחת הצמח ב-98.1% ממקרי השפעת, וב-87.9% ממקרי הצינון.

במחקרי in-vivo נוספים הצמח הוכיח פעילות סדטיבית (מרגיעה ומשרה שינה- מושג המיוחס ברפואה מערבית בדר"כ לתרופות הרגעה). נאמר כי החומרים הפעילים בצמח: saikosaponin, saikogenin A, הינם בעלי פעילות סדטיבית משמעותית. מחקרים מעבדתיים מצאו כי האפקט הסדטיבי של ה-saikosaponins במינון של 200-800 mg/kg בעכברים היה דומה לזה של meprobamate (תרופה ממשפחת הבּנזודיאזֶפּינים) במינון של 100 mg/kg, שניהם בנטילה דרך הפה.

פעילות אנלגטית (משככת כאב) של מרתח שהוכן מהצמח ושל אותם חומרים פעילים הוכחה גם היא במחקרים מעבדתיים in-vivo.

ואם ברפואה מערבית עסקינן, להלן מספר התוויות נגד ואינטראקציות עם תרופות:

השימוש באלכוהול, תרופות הרגעה, וחומרים אחרים המדכאים את מערכת העצבים המרכזית יחד עם Chai Hu יכול לגרום לאפקט סדטיבי סינרגיסטי. אין מחקרים קליניים שהעריכו את האינטראקציה האפשרית הזו, אך לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי יש להזהיר את המטופלים מפני לקיחת הצמח יחד עם החומרים הנ"ל.

בנוסף, מחקרים שהתבצעו אודות הפורמולה Xiao Chai Hu Tang, בה Chai Hu הוא המרכיב העיקרי, מצאו השפעה על פעילות התרופות הבאות (יש לציין כי מדובר במחקרים לגבי כל מרכיבי הפורמולה יחד, ואין בהם נתונים לגבי Chai Hu כצמח בודד)[xi]:

  • Tolbutamide (תרופה נגד סכרת): הפורמולה הפחיתה את הזמינות הביולוגית של התרופה.
  • Interferon (תרופה לטיפול בסוגי סרטן שונים, הפטיטיס C, ועוד): דווח כי ייתכן שיש קשר בין סיכון מוגבר ל-Pneumonitis אקוטית, לבין שימוש באינטרפרון, Xiao Chai Hu Tang, או שניהם יחד. בחולי שחמת הכבד או הפטיטיס כרונית, נמצא סיכון מוגבר לפתח Pneumonitis בשימוש בפורמולה יחד עם אינטרפרון-אלפא.

לסיכום

Chai Hu הוא צמח מגוון ביותר, עיקרי לטיפול בתופעות רבות, ובעל תפקודים ייחודיים. כל אלה גורמים לו להתבלט בנוף הצמחים הסיניים, ולהיות אחד הצמחים הנפוצים ביותר בשימוש. ניתן להשליך מהנאמר עליו בכתבים העתיקים, מהסתכלות עמוקה על תפקודיו, ומהעשייה הקלינית, לגבי השפעותיו הרגשיות המיוחדות.


מאמר זה הופיע לראשונה בגיליון אביב 2009 של "אורז", העיתון הישראלי לרפואה סינית.

מקורות

[i] Yang Shou-Zhong (1998)The Divine Farmer's Materia Medica: A Translation of the Shen Nong Ben Cao Jing. Blue Poppy Press, Boulder, Colorado. p. 28
[ii] Bensky D, Clavey S, Stoger E (2004) Chinese Herbal Medicine: Materia Medica: Third Edition. Eastland Press,Seattle,Washington. p. 75.

[iii] את הרעיון הזה שמעתי מלוני ג'ארט.

[iv] תרגום נוסף לשם הפורמולה הוא Free and Easy Wanderer.

[v] את הרעיון הזה שמעתי מיאיר מימון.

[vi] Jarrett L.S (2003) The Clinical Practice of Chinese Medicine. Spirit Path Press, Stockbridge,Massachusetts. p.144.
[vii] Worsley J.R (1998) Classical Five-element Acupuncture, Volume III: The Five Elements and the Officials. J.R & J.B Worsley. p. 108-114.

[viii] ראו מקור [i], עמ' 28

[ix] ראו מקור [vii], עמ' 121-127

[x] W.H.O (1999) WHO Monographs on Selected Medicinal Plants: Volume 1. World Health Organization,Geneva. p. 71-74.
[xi] Chen J.K., Chen T.T (2004) Chinese Medical Herbology & Pharmacology. Art of Medicine Press,City of Industry,California. p. 86.

מתחת לפוסט ליווי קליני

רוצה לקבל את המדריך המהיר לכתיבת פורמולה?

צריך רק למלא את שמך וכתובת המייל שלך כאן למטה. המדריך יגיע אליך ישירות למייל, ואחריו עוד דברים טובים שיעזרו לך להיכנס למועדון של אלה שבאמת יודעים צמחים.  *המדריך מיועד למטפלות.ים שעברו הכשרה לפי דרישות האיגוד לרפואה סינית


0 תגובות

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.