שורש אדם -Ren Shen

בית המרקחת Tong Ren Tang במרכז בייג'ינג. אותו בית מרקחת בו הכינו את הפורמולות לקיסרים בעיר האסורה לפני מאות שנים. קומה שנייה. קופסאות קופסאות, מהודרות ואדומות, מסודרות על מדפים. בכולן נמצא Rén Shēn (Radix et Rhizoma Ginseng, 人参, על מצע קטיפה אדומה. בחדר אחד, מצויים השורשים היקרים ביותר, שמורים בארונות זכוכית. תגי המחיר נראים דמיוניים. שורש אחד יכול להימכר במאות אלפי יואנים. צמח מיתולוגי? מיותר לציין. נותר רק לשאול- למה?

התיעוד הראשון של Rén Shēn כצמח מרפא מופיע בספר Shen Nong Ben Cao Jing, שנכתב בסביבות שנת 100 לפנה"ס. השימוש של הצמח בסין מבוסס בעיקרו על התיאור המופיע בספר זה, תיאור שעבר מדור לדור מעל 2000 שנה. ב-Shen Nong נכתב:

"Rén Shēn הוא מתוק ומעט קר. הוא תומך בחמשת ה-Zang, משקיט את ה-Jing Shen (הרוח, ההכרה), מיישב את ה-Hun וה-Po, מפחית פלפיטציות עם חרדה (fright palpitations), מסלק evil Qi) Xie Qi), מבהיר את העיניים, פותח את הלב ומחדד את התבונה".

אם מנסים לטעום Rén Shēn מיובש, מגלים שטעמו, בניגוד למתואר, הוא מר. ההתייחסות לטעם המתוק בספר העתיק, כמו התייחסויות רבות אחרות לטעמם של צמחים שעלולות להיראות תמוהות, מצביעה על הטבע המקורי והראשוני של הצמח, שממנו נגזרות פעולותיו. מעניין לדעת בהקשר זה ש-Rén Shēn במצבו הטרי מכיל כ-25% סוכרוז. כמו צמחים מתוקים אחרים, Rén Shēn הוא מזין, מחזק את הטחול ומרגיע עצבנות. בספרים מתקופות מאוחרות יותר מופיע ברשימת התכונות של הצמח גם הטעם המר.

התפקוד הבסיסי, הידוע, המוכר והמוסכם של Rén Shēn, הוא חיזוק הטחול, שהוא מקור ה- Post-natal Qi. כך תומך הצמח בכל איברי ה-Zang האחרים. אך ישנם עוד צמחים רבים שיכולים לחזק את הטחול; מדוע Rén Shēn נחשב לעוצמתי ביותר? האם יש עוד סיבה ליכולת שלו לחזק את כל איברי ה-Zang?

大补元气 Da Bu Yuan Qi

יש תפקוד נוסף, שמופיע בספרים מתקופה מאוחרת יותר, המיוחס ל-Rén Shēn- "מחזק בעוצמה את ה-Yuan Qi". התפקוד הזה ייחודי ל-Rén Shēn; אין עוד צמח במטריה מדיקה הסינית שלו הוא מיוחס. הוא מחזק את ה-Yuan Qi ויכול להציל ממצבים של קריסת Yang.

ה-Yuan Qi, כמו ה-Jing, הוא מולד וכמותו קבועה מראש בגופנו, אך הוא מוזן על ידי ה-Post-natal Jing. ניתן לומר שהוא התבטאות ה-Jing בצורה של Qi. מקורו הוא בכליות, בהן מצוי ה-Jing, והוא מהווה את הבסיס ל-Qi הכליות ולכל אנרגיות ה-Yin וה-Yang בגוף. ה-Yuan Qi הוא הכוח המניע שעומד מאחורי הפעילות של האיברים הפנימיים, והוא מאפשר התמרה של Qi.

Rén Shēn הוא הצמח היחיד שמסוגל לחזק את ה-Yuan Qi. לתפקוד זה שיוחס לו יש משמעות אדירה. אותו Yuan Qi, שנמצא בבסיס לפעילות הגוף, ולא ניתן להגביר את כמותו, יכול להיות מוזן על ידי Rén Shēn. אין עוד צמח שמגיע אל ה-Qi הפרה-נטאלי הזה כמו Rén Shēn. וזו אחת מהסיבות שבגינן הפך הצמח למיתולוגי. הרופאים המחמירים גורסים כי אין אפשרות "לחזק בעוצמה את ה-Yuan Qi", משום שידוע שכמו ה-Jing, הוא אינו ניתן לצבירה מחדש. הם מסבירים את פעולתו של Rén Shēn בכך שהוא מחזק בעוצמה רבה את ה-Qi ואת הטחול, כמו שאף צמח אחר אינו יכול. החיזוק העצום ל-Qi נותן לכל האיברים דחיפה משמעותית, באותו אופן שה-Yuan Qi מתחיל את הפעילות בגוף.

כך או כך, Rén Shēn הוא צמח ללא תחליף כשמדובר בחיזוק מאסיבי של Qi. צמח המקובל כתחליף אליו הוא Dang Shen, והוא אכן יעיל במצבים מסוימים, אך העוצמה שלו לא משתווה לעוצמתו של Rén Shēn. מבחינה מערבית, ככל הידוע כעת, Dang Shen אינו מכיל אף חומר פעיל המצוי ב-Rén Shēn. במצבים של חוסר Qi חמור, Dang Shen לא יהיה חזק מספיק. העובדה היא שהרופאים הסינים בעבר בחרו להעניק רק לצמח אחד את התפקוד "Da Bu Yuan Qi", "מחזק בעוצמה את ה-Yuan Qi".

מטופלים הזקוקים ל-Rén Shēn יהיו חלשים מאוד. תיתכן עייפות רבה, רצון קבוע לשכב לישון, נשימה רדודה, גפיים קרות, פנים חיוורות, הזעה מרובה, ודופק חלש מאוד. חיזוק ה-Qi המאסיבי של Rén Shēn יכול לעזור ליצירת דם, וכך הוא יוכל לטפל גם באינסומניה, סחרחורות ועייפות הנגרמים מחוסר Qi ודם. Rén Shēn מעודד יצירת נוזלי גוף, וכך מטפל בהזעה רבה וצמא הנגרמים מחוסר Qi ו-Yin. על הרופא הקלאסי המפורסם, Zhang Zhong-jing, נאמר כי היה משתמש ב-Rén Shēn למצבים של חוסר ב-Qi ובנוזלי גוף, פעמים רבות לאחר הזעה רבה, הקאות או שלשול חמור.

בהקשר זה מעניין ללמוד על שיטתו של ד"ר Huang Huang, שמטפל בסגנון קלאסי על פי כתביו של Zhang Zhong-jing. הוא מתאר דמות טיפוסית של מטופל המתאים לטיפול ב-Rén Shēn: הדופק שלו יהיה משתנה, מבנה הגוף יהיה כחוש וחלש מאוד, פני הלשון יהיו יבשים והמטופל יחווה צמא. הוא טוען שאנשים רזים מאוד עם סימפטומים משתנים הם מועמדים טיפוסיים לשימוש ב-Rén Shēn. למשל: מטופלים רזים עם נוקשות בבטן העליונה שמפתחים כאב מתחת ללב, מטופלים רזים שמפתחים צמא, חוסר מנוחה, וחיפוי לשון יבש, ומטופלים רזים עם דופק צף וגדול שמשתנה במשך הזמן והופך שקוע, נחבא וחלש. הרזון של המטופלים נובע בין השאר מאטרופיה של השרירים, הרקמה המשוייכת לטחול- לאדמה. העור של המטופלים יהיה יבש, לא אלסטי, ויהיה חסר ברק ואדמומיות של עור בריא.

ד"ר Huang טוען שמטופלים בעלי עודף משקל, עם נוקשות מתחת ללב, פה יבש, צמא ודופק איטי ושקוע (כולם סימנים וסימפטומים שתוארו ע"י Zhang Zhong-jing בפורמולות בהן השתמש ב-Rén Shēn)- אך עם לשון תפוחה וחיפוי עבה ודביק, או עור פנים אדום ולח או כהה ושומני- אינם מתאימים לשימוש ב-Rén Shēn.

הלב, הכליות והאדמה שביניהם

ישנם תפקודים מעניינים נוספים שמופיעים ב-Shen Nong, שנראה בעיניי כי קיים ביניהם קשר. הראשון הוא הרגעת פלפיטציות וחרדה- "fright palpitations", או "fearful throbbing". ממבט של הרפואה המערבית, ניתן להקביל את המושג הסיני הזה למצב של התקפי חרדה.

התפקודים הבאים הם הבהרת העיניים, פתיחת הלב וחידוד התבונה. חידוד התבונה (Yi zhi) הוא תפקוד נוסף המייחד את Rén Shēn, והוא אינו מופיע ברשימת התפקודים של אף צמח אחר.

העיניים הם החלון לנשמה, דרכן ניתן לראות את ה-Shen. הלב הוא משכן ה-Shen, והתבונה היא אחת מההתבטאויות של ה-Shen. אם הלב נסגר, אם המוח מוצף מחשבות והעיניים הופכות עמומות, הטבע של האדם לא יכול להתבטא. הנשמה מתערפלת (Xie Qi?..), ומהאדם נמנעת האפשרות ללכת בדרכו. הוא עלול להפוך להיות שקט, עצוב, ומדוכדך. כשהאדם אינו מחובר ל-Shen שלו, לאמת הפנימית שלו, כשמסכים מפרידים בינו לבינה, שום דבר לא נראה ברור. הקרקע מתחת הרגליים לא נראית טריוויאלית, היציבות לא קיימת, העולם מלא סימני שאלה ואין בו נקודת אחיזה. כאן יכולים להופיע התקפי חרדה. מטופלים כאלה צריכים לקבל את ההרגשה שאנו שם בשבילם כמו האדמה מתחת לרגליים שלהם, שאנחנו נחזיק אותם ונהיה יציבים. שנקבל אותם קבלה מוחלטת. זאת התמיכה הנאמנה, היציבות, הקרקע, שממנה מתאפשרת היכולת להתרומם מעל הקושי ולראות את כל האפשרויות הרבות לשינוי, אותו יעשו בעצמם. ל-Rén Shēn יש את היכולת הזאת, לתת למטופל את האדמה, היציבות, הביטחון. את הבסיס שממנו יתאפשר השינוי והחזרה אל הטבע המקורי.

אך Rén Shēn מטפל במצב זה לא רק דרך האספקט של האדמה. הוא מגיע מכמה חזיתות משלימות. האדמה נמצאת באמצע, ומאפשרת את השינוי מהמרכז. אך מעליה- הלב, ומתחתיה- הכליות. Rén Shēn נכנס אל הלב בצורה ישירה, פותח אותו, ומשחרר אותו מאי-הבהירות. כך הוא משקיט את הנפש, ומרגיע את החרדה והפלפיטציות.

ומעבר לחזית האדמה, ומעבר לחזית האש, מגיע Rén Shēn אל ה-Qi המקורי. הוא מגיע אל ה-Yuan Qi, אותו Qi שנובע מה-Jing שניתן לנו עוד בטרם נולדנו, בו גלום הפוטנציאל המולד, הטבע המקורי, התפקיד שלנו בעולם. Rén Shēn, רק הוא ולא אחר, מחזק בעוצמה את ה-Qi הזה בתוכנו. את הקריאה שלו לשוב אל הטבע המקורי שלנו, אל מי שאנחנו, אל התפקיד שלנו בעולם.

כשהאדמה מתייצבת בעוצמה, כשהלב נפתח והמחשבה שקטה, וכשה-Yuan Qi חוזר לכוון את הפעילות הפנימית אל עבר הפוטנציאל המקורי- הטבע האמיתי של האדם יכול להתבטא, והאדם ירגיש יציבות, כוח רצון, אומץ ותחושת מטרה, עם יכולת לנוע קדימה.

תופעות לוואי ואינטראקציות עם תרופות

  • השימוש ב-Rén Shēn קושר לירידה ברמות הגלוקוז בדם, ומשום כך תיתכן היפוגליקמיה במטופלים הנוטלים תרופות לטיפול בסוכרת.
  • בעבר דווח על שני מקרים של אינטראקציה בין Rén Shēn לתרופה phenelzine, נוגדת דיכאון מקבוצת ה-MAOI (ה-monoamine oxidase inhibitors). המשמעות הקלינית של מקרים אלה לא הוערכה, אך הוצע כי תיתכן הופעה של מאניה במטופלים הנוטלים Rén Shēn יחד עם תרופות נוגדות דיכאון.
  • הבטיחות של Rén Shēn בהריון לא הוכחה, אך במחקרים in-vivo לא נמצאו השפעות טרטוגניות. השפעותיו על חלב אם ועל תינוקות יונקים לא בוססו מחקרית.
  • במחקרים שונים, בהם השתמשו במינונים גבוהים מהמומלץ של Rén Shēn, נגרמו תופעות לוואי שונות, ביניהן יתר לחץ דם, עצבנות, חוסר מנוחה, שלשול, פריחות ואינסומניה. במינונים המומלצים תופעות לוואי אלה היו נדירות.

לסיכום

מכל הצמחים במטריה מדיקה הסינית, אין עוד צמח שזוכה לאותה תהילה, כמו Rén Shēn. הוא אחד הצמחים המפורסמים ביותר, וישנם רבים בקהל הרחב שמכירים את הג'ינסנג. במולדתו הוא זוכה למעמד כמעט אלוהי, והוא גם אחד הצמחים היחידים בסין שניתנים למטופלים במרשם נפרד משאר הפורמולה [i].

מתוך התבוננות בתפקודיו, וגם מתוך הניסיון הקליני המצטבר בן 2000 השנה, ניתן להבין שאת שמו, שהולך לפניו, הרוויח Rén Shēn ביושר. גם החולקים על תפקודיו המיוחדים יותר יסכימו שאין כמוהו לחיזוק האדמה. אך ישנם גם הרופאים, כיום ובעבר, שמכירים ביכולותיו של Rén Shēn לטפל במצבים מורכבים, מצבים בהם רק הוא יכול להטות את הכף.

 


[i] זאת משום שביטוח הבריאות בסין אינו מכסה את Rén Shēn. השיקול להחלטה קשור לשני גורמים עיקריים: עלות גבוהה יחסית של הצמח, וביקוש רב מצד המטופלים. דוגמאות לצמחים נוספים שאינם מכוסים ע"י הביטוח: Ling Zhi, Lu Rong, Dong Chong Xia Cao.

פורסם לראשונה ב"אורז", העיתון הישראלי לרפואה סינית.

מקורות:

  • Yang Shou-Zhong (1998)The Divine Farmer's Materia Medica: A Translation of the Shen Nong Ben Cao Jing. Blue Poppy Press, Boulder, Colorado
  • Jiao S D, Mitchell C (2003) Ten Lectures on the Use of Medicinals from the Personal Experience of Jiao Shu-De. Paradigm Publications, Taos NM.
  • Yang Yifan (2010) Chinese Herbal Medicines: Comparisons and Characteristics, 2nd edition. Elsevier Health Sciences, Churchill Livingstone.
  • Bensky D, Clavey S, Stoger E (2004) Chinese Herbal Medicine: Materia Medice, 3rd Edition. Eastland Press, Seattle, WA.
  • W.H.O (1999) WHO Monographs on Selected Medicinal Plants: Volume 1. World Health Organization, Geneva.
  • Chen J.K., Chen T.T (2004) Chinese Medical Herbology & Pharmacology. Art of Medicine Press, City of Industry, California
  • Dharmananda S (August 2002ITM Onlinehttp://www.itmonline.org/arts/ginsengnature.htm
  • Elijah T (2008) Perennial Medicine www.perennialmedicine.com/upload/WhatisSympathy.pdf


0 תגובות

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.